Infotheek

Online bestellen


Documenten EN 1090

Basis voor uw kwaliteitshandboek
EN 1090

BIL Weldingtools

Logo lasser en PQR tool

Tools voor lasparameters

Schuiflat voor de lasser/robotoperator
 

Vakblad LASTECHNIEK

Onafhankelijk vakblad voor
lassen, lijmen en snijden
WAAM, DO, (N)DO + inspectie

Vakblad METALLERIE

Vakinformatie voor de metaalverwerker
 

Poster Lasposities

Poster met lasposities (up to date met de laatste normen)
 

Lexicon Staal

Powered by:

WAAM guideline & posters

WAAMMEC Project results

WAAM Tools

WAAM Welding parameters

WAAM Deposition strategies

WAAM Post-processing

Download poster Download poster Download poster

 

Publicaties


  • Galvanische corrosie in de atmosfeer in België

    Het Belgisch Instituut voor Lastechniek (BIL) voerde in het kader van het MULTICORR-project onderzoek naar het galvanische corrosiegedrag van drie materiaalcombinaties op vier atmosferische testlocaties in België. 

  • Boutverbindingen: een risico op galvanische corrosie in de atmosfeer?

    Dit artikel kwam tot stand binnen het onderzoeksproject MULTICORR: galvanische corrosie van multimateriaalverbindingen. 

  • Onderzoek naar corrosievermoeiing

    Het FATCOR-project, gestart in maart 2020, beoogt om onderzoek, ontwikkeling en innovatie op het vlak van energie aan te moedigen en te ondersteunen. Het project loopt over een periode van vier jaar. Het doel is om fundamentele kennis te ontwikkelen voor het inschatten van de restlevensduur van de gelaste stalen monopile van een offshorewindmolen. Dit specifiek voor veranderingen in de corrosiebescherming tijdens de levensduur van de windmolen. Het uiteindelijke doel van dit project is om de offshore-windsector in België nog competitiever te maken en daarmee ook een lagere energiekost te kunnen aanbieden.

  • Onderzoeksprojecten naar schadefenomenen bij lasverbindingen

    Naar goede gewoonte geeft het Belgisch Instituut voor Lastechniek een overzicht van de onderzoeksprojecten die momenteel lopen naar schadefenomenen bij lasverbindingen. Zo focust het CORONA-project op de corrosieweerstand van roestvast staal na een nabehandeling na het lassen. Het MULTICORR-project beoogt om het risico op galvanische corrosie bij combinaties van verschillende materialen te onderzoeken. Een stand van zaken (2020).

  • Digitale microscoop Vision EVO Cam II

    Digitale microscoop Vision EVO Cam II

    Het BIL heeft een digitale microscoop aangekocht, de Vision EVO Cam II. Dit toestel, geleverd met 3 objectief lenzen, maakt het mogelijk om lassen, breukvlakken, macro’s, enz… in beeld te brengen met vergrotingen vanaf 1.71x tot en met 302,4x.

  • Zin en onzin van het uitvoeren van zoutneveltesten op verzinkte onderdelen

    Zoutneveltesten zijn courante praktijk voor het beproeven van verzinkte onderdelen. Met behulp van deze testen kan de kwaliteit van de zinklaag op een versnelde manier onderzocht worden. Echter de zoutneveltest heeft
    ook zijn beperking om dergelijke lagen te evalueren. Dit artikel geeft algemene informatie en bundelt de ervaringen van het corrosielabo van het Belgisch Instituut voor Lastechniek (BIL) bij het testen van verzinkte onderdelen.

  • Expositie over de kanaalbrug in Hasselt

    Op 14 maart 1938 brak de kanaalbrug bij Hasselt in drie grote stukken. De gelaste brug was slechts een jaar in gebruik. Nu, tachtig jaar later, is tijdens een expositie in Het Stadsmus te zien wat er mis ging en hoe ‘The Hasselt Bridge’ in ingenieursopleidingen overal ter wereld als case bekend staat en nog steeds onderwerp van studie vormt.

  • SEM/EDX

    Elektronenmicroscopisch onderzoek is een belangrijke schakel in het schadeonderzoek

    Het Belgisch Instituut voor Lastechniek (BIL) heeft een jarenlange ervaring in schadeanalyse en corrosieonderzoek. Hierbij wordt onderzoek gevoerd naar de aard en oorzaak van de ontstane schade (breuken, scheuren, lekkages,…). Naast het belangrijke visueel onderzoek en het metallografisch onderzoek, wordt vaak ook een beroep gedaan op de elektronenmicroscoop om het faalmechanisme te achterhalen.

  • Kwaliteitscontrole van lassen door akoestische emissie

    Een veelbelovende methode voor kwaliteitsborging is akoestische emissie. Deze methode is een niet-destructieve onderzoekstechniek die toegepast kan worden tijdens het productieproces. Ze biedt de mogelijkheid de kwaliteit van alle lassen te testen. Akoestische emissiekwaliteitscontrole als niet-destructieve, vergelijkende testmethode is ontwikkeld gebaseerd op het feit dat elk materiaal natuurlijke trillingen vertoont en dat machines en processen geluiden uitstoten.

  • Olympus microscoop met 'Stream' software

    Microscoop met digitale software 'Stream', een meerwaarde

    Met deze microscoop gebeurt de aansturing van de vergroting, het veranderen van objectief, ofwel via de software, ofwel handmatig. Deze beide systemen zijn aan elkaar gekoppeld, zodat de vergroting steeds exact op de monitor en op de fotoschaal wordt weergegeven.

Een vraag, opmerking of suggestie?