Digitale microscoop Vision EVO Cam II

Digitale microscoop Vision EVO Cam II

Het BIL heeft een digitale microscoop aangekocht, de Vision EVO Cam II. Dit toestel, geleverd met 3 objectief lenzen, maakt het mogelijk om lassen, breukvlakken, macro’s, enz… in beeld te brengen met vergrotingen vanaf 1.71x tot en met 302,4x.

Het toestel werkt volledig autonoom (zonder PC software). Nadat een USB stick is aangesloten kan de gebruiker starten met het fotograferen van het te onderzoeken proefstuk. In de auto focus stand heeft de gebruiker de vrijheid om het proefstuk vrij te bewegen. Doordat het toestel de focus zelf bij regelt, kan op een snelle en eenvoudige manier het proefstuk in beeld worden gebracht.

Op het toestel kan ook een roterende lens worden gemonteerd die een schuin beeld weergeeft van het te onderzoeken proefstuk. Tijdens het inspecteren van het breukoppervlak hoeft het proefstuk niet verplaatst te worden en kan de lens manueel gedraaid worden over een bereik van 360°. Dit heeft als voordeel dat een “3D beeld” wordt gecreëerd van het breukoppervlak en nuttige informatie kan opleveren over de oorzaak en mechanisme van het falen.

Dagelijks worden proefmonsters onderzocht en gefotografeerd, een goed beeld in een rapport zegt immers meer dan 1000 woorden. Door zijn gebruiksvriendelijkheid en snelheid zal de EVO Cam II in de toekomst niet meer weg te denken zijn uit het metallografisch labo!