Infotheek

Online bestellen


Documenten EN 1090

Basis voor uw kwaliteitshandboek
EN 1090

BIL Weldingtools

Logo lasser en PQR tool

Tools voor lasparameters

Schuiflat voor de lasser/robotoperator
 

Vakblad LASTECHNIEK

Onafhankelijk vakblad voor
lassen, lijmen en snijden
WAAM, DO, (N)DO + inspectie

Vakblad METALLERIE

Vakinformatie voor de metaalverwerker
 

Poster Lasposities

Poster met lasposities (up to date met de laatste normen)
 

Lexicon Staal

Powered by:

WAAM guideline & posters

WAAMMEC Project results

WAAM Tools

WAAM Welding parameters

WAAM Deposition strategies

WAAM Post-processing

Download poster Download poster Download poster

 

Publicaties


 • Offre d'emploi Consultant Technologique de Soudage - Région Wallone

  Vous êtes ingénieur et avez une expérience dans le domaine des métaux (idéalement IWE) ? Vous aimez aller à la rencontre des entreprises et developper des nouvelles activités ?

  Vous êtes indépendant et capable de gèrer une petite équipe et ses activités ? Vous avez envie approfondir vos connaissances et de les partager avec les autres ?

  Si la réponse est "oui !", cette offre est faite pour vous !

 • Normen voor het lassen van roestvast staal

  Normen zijn niet meer weg te denken uit het hedendaagse metaalbedrijf. Ze spelen immers een grote rol in het vastleggen van de kwaliteit. In dit artikel bekijken we de normen waarin het lassen van roestvast staal een rol speelt. Het overzicht is niet compleet en heeft niet als doel om alle normen uitvoerig te behandelen, maar geeft wel zicht op de stand van zaken rond afspraken en regelgeving op het gebied van het lassen van roestvast staal.

 • Hybride verbindingen voor lichtgewicht vliegtuigconstructies

  Het hoofddoel van het DAHLIAS-project is het optimaliseren van hybride verbindingen (wrijvingspuntlassen in combinatie met een sealing) voor toepassing in vliegtuigstructuren. Wrijvingspuntlassen is een solid-state verbindingstechniek (geen smelten van de materialen), vooral geschikt voor het verbinden van lichtgewicht legeringen in (on)gelijke materiaalcombinaties. Het proces werd reeds met succes toegepast voor moeilijk en niet-lasbare legeringen en wordt beschouwd als een potentiële kandidaat voor het vervangen van mechanische verbindingen. Het doel van dit project is het ontwikkelen van het wrijvingspuntlasproces in combinatie met een sealing. Hiervoor werd een nieuw type sealing ontworpen, inclusief een oppervlakte_ voorbehandelingsmethode.

 • Hybride verbindingen voor lichtgewicht vliegtuigconstructies

  Rivetteren is wereldwijd de meest toegepaste technologie om vliegtuigconstructies te assembleren. Nadeel van deze en andere mechanische bevestigingstechnieken is dat ze de constructie zwaarder maken. Ook zijn de operationele kosten hoog, vanwege de bijbehorende infrastructuur en (dure) verbruiksmaterialen. Daarom worden alternatieve verbindingstechnieken onderzocht.

 • Normen voor aanduiding gassen en toevoegmaterialen

  Een aanduiding als EN-ISO 14341-A-G 46 5 M 3Si1 geeft veel informatie over het toevoegmateriaal waarmee je werkt. Om deze informatie te herkennen moet je wel beschikken over kennis van de betreffende normen. In dit artikel behandelen we enkele veelgebruikte normen voor het aanduiden van gassen en toevoegmaterialen die bij het lassen worden gebruikt.

 • Normen voor het lassen van roestvast staal

  In dit artikel kijken we naar normen waarin het lassen van roestvast staal een rol speelt. Het overzicht is niet compleet en heeft niet als doel om alle normen uitvoerig te behandelen, maar het geeft wel zicht op de huidige afspraken en regelgeving op het gebied van het lassen van roestvast staal.

 • Materiaalcertificaten - waar moet je op letten?

  Een materiaalcertificaat is meer dan een stuk papier. Het zegt iets over het materiaal, maar het is de taak van de gebruiker om hier de juiste informatie uit te halen, zodat het aangekochte materiaal makkelijk en zonder verrassingen verwerkt kan worden. Een belangrijke taak hierin is weggelegd voor de lascoördinator.

 • Normen voor het lassen van aluminium

  Normen zijn niet meer weg te denken uit het hedendaagse metaalbedrijf. Ze spelen een grote rol in het vastleggen van de kwaliteit. In dit artikel kijken we naar normen die speciaal van toepassing zijn op het lassen van aluminium. Zonder elke norm uitvoerig te behandelen, geeft dit artikel een overzicht van de belangrijkste regelgeving en afspraken rond het lassen van aluminiumconstructies.

 • Elektromagnetisch pulslassen van koper-staalbuisverbindingen

  De stijgende eisen op het vlak van gewicht en functionaliteit in de industrie leiden tot de noodzaak van het verbinden van ongelijksoortige materialen. Tekortkomingen van de traditionele lastechnieken hebben geleid tot de ontwikkeling van innovatieve verbindingstechnieken, zoals de elektromagnetische pulstechnologie. Hierbij wordt gebruikgemaakt van elektromagnetische velden om op een efficiënte manier ongelijksoortige materiaalcombinaties te verbinden.

 • Microbiologisch beïnvloede corrosie bij RVS-lassen

  Corrosie is een degradatiefenomeen waarbij een metaal aangetast wordt door zijn omgeving. Er zijn vele mogelijke corrosievormen, zoals putcorrosie en spanningscorrosie.

Een vraag, opmerking of suggestie?