Infotheek

Online bestellen


Documenten EN 1090

Basis voor uw kwaliteitshandboek
EN 1090

BIL Weldingtools

Logo lasser en PQR tool

Tools voor lasparameters

Schuiflat voor de lasser/robotoperator
 

Vakblad LASTECHNIEK

Onafhankelijk vakblad voor
lassen, lijmen en snijden
WAAM, DO, (N)DO + inspectie

Vakblad METALLERIE

Vakinformatie voor de metaalverwerker
 

Poster Lasposities

Poster met lasposities (up to date met de laatste normen)
 

Lexicon Staal

Powered by:

WAAM guideline & posters

WAAMMEC Project results

WAAM Tools

WAAM Welding parameters

WAAM Deposition strategies

WAAM Post-processing

Download poster Download poster Download poster

 

Publicaties


 • Ook van plan om je lasproces te automatiseren of te moderniseren?

  Krijg nu financiële ondersteuning van VLAIO/Sirris/Agoria om de haalbaarheid hiervan samen met het BIL te onderzoeken!

  Het aantal gesubsidieerde coachings die door het BIL aangeboden kunnen worden is beperkt (tot juli 2022).

 • (On)gelijksoortige materialen ultrasoon lassen

  Dit artikel behandelt de lasbaarheid van gelijksoortige en ongelijksoortige materialen met behulp van ultrasoon lassen (USW). De materiaalcombinaties die tijdens dit onderzoek zijn onderzocht, zijn koper-koper en aluminium-koper. Lasverbindingen van deze materiaalcombinaties vinden veel toepassingen in onder meer de elektronica-industrie. De invloed van de belangrijkste procesparameters op de laskwaliteit van ultrasone puntlassen werd geëvalueerd.

 • Lassen van wapeningsstaal aan constructiestaal (onder de normen 1090-2)

  Bedrijven actief in de staalbouw zijn voor het uitvoeren van constructief staalwerk onderhevig aan de productnorm EN 1090-2. Wie gelaste verbindingen tussen wapeningsstaal ('betonijzer') en constructiestaal uitvoert, moet sinds de invoering van de laatste editie van die norm (d.d. juli 2018) rekening houden met een aantal belangrijke zaken.

 • Lassen van Dual Phase kokerprofielen

  In het Steel S4 EV project worden lichtgewicht elektrische voertuigen ontwikkeld voor stadsverkeer, die voldoen aan alle reglementeringen op gebied van crashbestendigheid en andere Euro NCAP-eisen (European New Car Assessment Program). Het
  frame van het elektrische voertuig wordt slim ontworpen door gebruik te maken van geplooide en lasergesneden buizen die aan elkaar worden gelast. Hiervoor wil men gebruik maken van hoogsterkte staal. Het opzet is om door het toepassen van geavanceerde hoogsterkte stalen een zeer licht maar uiterst sterk en stijf frame te ontwikkelen. In deze ontwikkeling wordt gewerkt met Dual Phase (DP) stalen. Dit zijn innovatieve materialen waarbij het staal zijn eigenschappen verkrijgt door een unieke structuur, opgebouwd uit twee fasen (ferritisch-martensitische microstructuur).

 • Unveiling the disguised complexities of Wire-Arc AM

  Driven by the demand for increased manufacturing efficiency of engineering structures, WAAM which is also known as directed energy deposition-arc (DED-arc), can basically be seen as the integration of an “additive” principle in the wire-arc welding process.

 • Hybride verbindingen voor lichtgewicht vliegtuigconstructies

  Het hoofddoel van het DAHLIAS-project is het optimaliseren van hybride verbindingen (wrijvingspuntlassen in combinatie met een sealing) voor toepassing in vliegtuigstructuren. Wrijvingspuntlassen is een solid-state verbindingstechniek (geen smelten van de materialen), vooral geschikt voor het verbinden van lichtgewicht legeringen in (on)gelijke materiaalcombinaties. Het proces werd reeds met succes toegepast voor moeilijk en niet-lasbare legeringen en wordt beschouwd als een potentiële kandidaat voor het vervangen van mechanische verbindingen. Het doel van dit project is het ontwikkelen van het wrijvingspuntlasproces in combinatie met een sealing. Hiervoor werd een nieuw type sealing ontworpen, inclusief een oppervlakte_ voorbehandelingsmethode.

 • Realtime kwaliteitscontrole van lasprocessen

  De lasindustrie wordt geconfronteerd met de nood om de kwaliteit van gelaste producten en structuren beter te bewaken, om zo de structurele kwaliteit en functionaliteit van gelaste producten te garanderen. Een grote zorg is het snel, betrouwbaar en goedkoop defecten opsporen. Traditionele inspectietechnieken zijn echter tijdrovend en duur. De opkomst van nieuwe, innovatieve lasprocessen en de trend naar het verbinden van ongelijksoortige of moeilijk lasbare materialen maakt de kwaliteitscontrole nog moeilijker. De oplossing is een realtime inspectie.

 • Lasser- en lasmethode kwalificatie onder accreditatie

  Begin oktober 2019 heeft het Belgisch Instituut voor Lastechniek (BIL) zijn ISO/IEC 17025-accreditatie succesvol verlengd. Meer nog, met trots kan worden meegedeeld dat de scope is uitgebreid voor beproevingsmethoden die vereist zijn voor het kwalificeren van lassers en lasmethode.

 • Normen voor aanduiding gassen en toevoegmaterialen

  Een aanduiding als EN-ISO 14341-A-G 46 5 M 3Si1 geeft veel informatie over het toevoegmateriaal waarmee je werkt. Om deze informatie te herkennen moet je wel beschikken over kennis van de betreffende normen. In dit artikel behandelen we enkele veelgebruikte normen voor het aanduiden van gassen en toevoegmaterialen die bij het lassen worden gebruikt.

 • Normen voor het lassen van roestvast staal

  In dit artikel kijken we naar normen waarin het lassen van roestvast staal een rol speelt. Het overzicht is niet compleet en heeft niet als doel om alle normen uitvoerig te behandelen, maar het geeft wel zicht op de huidige afspraken en regelgeving op het gebied van het lassen van roestvast staal.

Een vraag, opmerking of suggestie?