Kwaliteitshandboek EN 1090

Kwaliteitshandboek en documenten norm EN1090 voor staalconstructies: vind niet opnieuw het heet ijzer uit, maar vertrek van een goede basis!

Documenten EN 1090

Deze Documenten EN 1090 zijn algemene documenten (voornamelijk staal - en ook wat roestvast staal/inox - voor uitvoeringsklasse 2 = EXC2), die kaderen binnen de EN 1090-1 en EN 1090-2 (technische eisen voor metaalconstructies).

Categorieën

 1. Structuur Laskwaliteitshandboek – Fabrieksbeheersingsysteem
  (FPC, cfr. EN1090-1): dit document bevat de verwijzing naar de verschillende documenten die samen het kwaliteitshandboek vormen.
 2. Procedures betreffende de taken en verantwoordelijkheden
 3. Technische werkinstructies
 4. Checklijsten
 5. Sjablonen
 6. Overzichtslijsten
 7. Informatieve documenten
 8. Lasmethodebeschrijvingen (niet afgedekt door een lasmethodekwalificatie)

Praktisch

 • De documenten worden online ter beschikking gesteld.
 • Formaat: Word of Excel (dus bewerkbaar).
 • Prijszetting (excl. 21% BTW): €150,00 voor leden, € 300,00 voor niet leden (éénmalig).
 • Onderworpen aan een licentieovereenkomst.

Bestel de Documenten EN 1090

Voordelen

 • On-line systeem: bij aanpassingen en updates (bv. bij revisies van normen) wordt een nieuwe versie ter beschikking gesteld.
 • Éenmalige kost (geen bijkomende jaarlijkse kost): eens aangekocht, blijft u onbeperkt in de tijd toegang hebben.
 • Modulair: aangezien het handboek bestaat uit afzonderlijke onderdelen/documenten, stelt u zelf of onder begeleiding van een consultant, het kwaliteitshandboek samen dat past bij uw bedrijf: met andere woorden geen overbodige ballast of documenten in uw kwaliteitssysteem waardoor het overzichtelijk en werkbaar blijft.
 • Afdelingsgericht: de overzichtslijst van documenten is zo opgesteld dat iedere afdeling (aankoop, ontwerp, lassen, inspectie, lascoördinator, …) snel weet welke documenten te gebruiken. Zo hoeft de betrokkene niet belast te worden met het hele kwaliteitshandboek maar enkel met zijn taken en verantwoordelijkheden.
 • Voorkennis rond (las)kwaliteitssytemen is wenselijk om deze documenten te kunnen gebruiken. Lascoördinatoren (niveau RWC-B, IWS, IWT of IWE) zouden in staat moeten zijn deze zelfstandig te implementeren.
 • Is de voorkennis echter onvoldoende dan verwijzen we naar de Workshop EN 1090 waar uitgelegd wordt hoe deze documenten te implementeren, te evalueren en bij te sturen.

Suggesties?

Hebt u suggesties voor bijkomende documenten, dan zullen wij uw aanvraag evalueren. Indien er interesse kan zijn door een bredere groep, dan zullen wij niet nalaten deze documenten uit te werken.