Infotheek

Online bestellen


Documenten EN 1090

Basis voor uw kwaliteitshandboek
EN 1090

BIL Weldingtools

Logo lasser en PQR tool

Tools voor lasparameters

Schuiflat voor de lasser/robotoperator
 

Vakblad LASTECHNIEK

Onafhankelijk vakblad voor
lassen, lijmen en snijden
WAAM, DO, (N)DO + inspectie

Vakblad METALLERIE

Vakinformatie voor de metaalverwerker
 

Poster Lasposities

Poster met lasposities (up to date met de laatste normen)
 

Lexicon Staal

Powered by:

WAAM guideline & posters

WAAMMEC Project results

WAAM Tools

WAAM Welding parameters

WAAM Deposition strategies

WAAM Post-processing

Download poster Download poster Download poster

 

Publicaties


  • Reinigen van aanloopkleuren bij roestvast staal - invloed op corrosieweerstand

    Roestvast staal (RVS) dankt zijn goede corrosieweerstand aan een gehalte van minimum 12 % chroom (Cr). In de lucht of in water vormt zich hierdoor een dunne, doorzichtige stabiele passieve film van van chroomoxide aan het oppervlak. De dikte van deze film is slechts enkele nanometers.

  • Lassen van RVS en reinigingstechnieken - CORONA

    De eerste resultaten van het collectieve onderzoeksproject ‘COrrosie-weerstand van ROestvaststalen lassen na NAbehandeling’ (CORONA-project) zijn verrassend te noemen. In het kader van dit project organiseerde het BIL op 3 juni 2021 een webinar om de belangrijkste invloedsfactoren op de corrosieweerstand toe te lichten.

  • Onderzoek naar corrosievermoeiing

    Het FATCOR-project, gestart in maart 2020, beoogt om onderzoek, ontwikkeling en innovatie op het vlak van energie aan te moedigen en te ondersteunen. Het project loopt over een periode van vier jaar. Het doel is om fundamentele kennis te ontwikkelen voor het inschatten van de restlevensduur van de gelaste stalen monopile van een offshorewindmolen. Dit specifiek voor veranderingen in de corrosiebescherming tijdens de levensduur van de windmolen. Het uiteindelijke doel van dit project is om de offshore-windsector in België nog competitiever te maken en daarmee ook een lagere energiekost te kunnen aanbieden.

  • Onderzoeksprojecten naar schadefenomenen bij lasverbindingen

    Naar goede gewoonte geeft het Belgisch Instituut voor Lastechniek een overzicht van de onderzoeksprojecten die momenteel lopen naar schadefenomenen bij lasverbindingen. Zo focust het CORONA-project op de corrosieweerstand van roestvast staal na een nabehandeling na het lassen. Het MULTICORR-project beoogt om het risico op galvanische corrosie bij combinaties van verschillende materialen te onderzoeken. Een stand van zaken (2020).

  • BIZ.VOM: corrosieonderzoek in de industrie en de academische wereld

    Er bestaan heel wat types corrosieverschijnselen en nog meer remediërende maatregelen. Wat is corrosie? Verstaat iedereen daar hetzelfde onder? En hoe zit het eigenlijk met die gap tussen de academische wereld en de industrie? Welke vormen van corrosie zijn er momenteel actueel? Hoe staat het met de ontwikkeling en de betrouwbaarheid van voorspellende modellen? En wat weten we al over corrosie van 3D-geprinte stukken? U leest het hier.

  • Courante schadefenomenen bij roestvast staal

    Roestvast staal (RVS) wordt breed toegepast door zijn goede corrosieweerstand in diverse omgevingen. Niettemin zijn sommige omstandigheden nefast voor roestvast staal. Aan de hand van enkele case studies lichten we mogelijke problematische
    omgevingen toe.

  • Normen voor het lassen van roestvast staal

    In dit artikel kijken we naar normen waarin het lassen van roestvast staal een rol speelt. Het overzicht is niet compleet en heeft niet als doel om alle normen uitvoerig te behandelen, maar het geeft wel zicht op de huidige afspraken en regelgeving op het gebied van het lassen van roestvast staal.

  • Wat is de meest geschikte nabehandelingstechniek voor rvs?

    De aanwezigheid van aanloopkleuren kan nadelig zijn voor de corrosieweerstand van roestvast staal. Beitsen is op dit moment de standaardmethode om de corrosieweerstand aan het lasoppervlak optimaal te herstellen. Vanwege de veiligheids- en gezondheidsrisico’s die samenhangen met het beitsen, worden ook wel alternatieve technieken toegepast. Het Belgisch Instituut voor Lastechniek doet momenteel onderzoek naar alternatieve reinigingstechnieken en hun invloed op de corrosieweerstand.

  • Galvanische corrosie bij multimateriaalverbindingen

    Multimateriaalverbindingen kennen een steile opmars binnen diverse sectoren. Bij combinaties van verschillende geleidende materialen ontstaat het risico op galvanische corrosie. Als twee verschillende materialen in contact zijn met elkaar, zal het minst edele materiaal versneld aangetast worden in een agressieve omgeving, de versnellingsfactor kan snel 10 of 100 bedragen. Het spreekt voor zich dat dergelijke situaties te vermijden zijn. Daarvoor is echter nog bijkomend onderzoek nodig. Aan de hand van enkele cases wil het Belgisch Instituut voor Lastechniek daarom op zoek naar geschikte oplossingen.

  • Nieuwe onderzoeksprojecten bij het Belgisch Instituut voor Lastechniek

    Het Belgisch Instituut voor Lastechniek (B.I.L.) heeft goedkeuring gehad voor een heel aantal nieuwe onderzoeksprojecten, gesteund door het Agentschap voor Innoveren en Ondernemen, CorNet en CleanSky. Daarbij wordt veel belang gehecht aan de directe betrokkenheid van bedrijven bij deze onderzoeksprojecten. Naast de bedrijven die zich reeds aangesloten hebben bij de gebruikersgroep, kunnen geïnteresseerden zich nog altijd aansluiten om deze projecten (actief) mee op te volgen en cases aan te brengen. In onderstaand artikel worden deze projecten, met heel uiteenlopende thema's, kort voorgesteld.

Een vraag, opmerking of suggestie?