Wrijvingspuntlassen

Recent is er een innovatieve puntlastechniek op de markt verschenen, nl. het wrijvingspuntlassen, waarbij de verbinding tot stand gebracht wordt via wrijvingswarmte. Deze lastechniek is uitermate geschikt voor het lassen van aluminium, en biedt een oplossing voor de moeilijkheden waarmee het weerstandpuntlassen van deze materialen kampt, zoals de elektrodeslijtage en standtijd. Dit proces heeft ook een opmerkelijk grotere inzetbaarheid, zoals bijvoorbeeld het lassen van geavanceerde hogere-sterkte aluminiumlegeringen, die niet lasbaar zijn met de conventionele lastechnieken. Verder is het ook mogelijk om ongelijksoortige materialen zoals bv. aluminium-staal, gecoate aluminiumlegeringen of materialen met ongelijke dikte kwalitatief te verbinden.

Met onze apparatuur kunnen we de haalbaarheid van dit proces onderzoeken voor uw materialen en toepassingen.

Werkingsprincipe

Bij het friction spot lassen wordt een pin en een huls (sleeve) geroteerd. De huls maakt het materiaal plastisch, dat terecht komt in de ruimte binnenin de huls. De pin beweegt hierbij naar boven. Bij een voldoende penetratiediepte wordt de roterende huls teruggetrokken en duwt de pin het plastische materiaal in de laszone om de verbinding te creëren.

Voordelen van het proces: 

  • uitermate geschikt voor het lassen van aluminium,
  • korte lastijd,
  • lassen van geavanceerde hogere-sterkte aluminiumlegeringen, die niet lasbaar zijn met de conventionele lastechnieken,
  • lassen van ongelijksoortige materialen zoals bv. aluminium-staal, gecoate aluminiumlegeringen of materialen met ongelijke dikte,
  • biedt een oplossing voor de problemen van het weerstandpuntlassen van aluminiumlegeringen,
  • ecologisch proces : er worden geen toevoegmaterialen of beschermgassen gebruikt en er komt geen lasrook, IR- of UV-straling vrij tijdens de lascyclus

 

Meer info

Voor meer informatie of om de haalbaarheid van dit proces voor uw toepassing te bespreken kan u Koen Faes contacteren. We kunnen ook lasproeven uitvoeren met daaropvolgend een volledige laskarakterisatie.

  • dr. ir. Koen Faes

    EWE
    contactpersoon
    Team Leader Research | Project Manager
    Telefoonnummer:
    +32 (0)9 292 14 03