Onderzoeksprojecten


 • Startdatum: 01-09-2020
  Einddatum: 01-09-2020
 • HYBRISONIC: Ultrasonic supported processing of hybrid materials

  Metaal-composiet sandwichpanelen bestaan uit twee dunne, massieve metalen platen waartussen onder hoge druk een kunststof (bv. polyetheen) is verlijmd. De metaalplaten vormen daardoor samen met het kunststof een soort sandwich, waardoor ze ook wel metaal sandwichplaten worden genoemd. Verschillende soorten metalen worden hiervoor gebruikt; voornamelijk aluminium, maar ook roestvast staal, gelakt staal, messing, titaan enz.

  Het oppervlak van aluminium sandwichplaten is uitermate vlak, corrosievrij en heeft een lage uitzettingscoëfficiënt. De stevige aluminium sandwichplaten combineren deze eigenschappen met een uitstekende bedrukbaarheid met inkt. Hierdoor zijn ze bij uitstek geschikt voor stijlvolle toepassingen zoals reclamezuilen, standenbouw, reclameborden en displays.

  Startdatum: 01-04-2019
  Einddatum: 01-04-2021
 • INNOJOIN: Verbinden van ongelijksoortige materialen in plaatvorm

  Het INNOJOIN project geeft inzicht in nieuwe moderne verbindingstechnologieën voor het verbinden van ongelijksoortige materialen in plaatvorm en stelt bedrijven in staat om de geschikte verbindingstechnologie voor hun product te identificeren. Tijdens het project werden ook een aantal representatieve cases uitgewerkt, op basis van de inbreng van de deelnemende bedrijven.

  Startdatum: 01-03-2014
  Einddatum: 30-06-2016
 • Join'EM: Verbinden van koper en aluminium via elektromagnetische velden

  Het JOIN’EM project geeft een antwoord op de toenemende vraag van bedrijven om ongelijksoortige materialen te verbinden.
  Door het kwalitatief lassen van koper en aluminium via elektromagnetische velden, zal het project zorgen voor een toename van de performantie en efficiëntie, wat voordelen zal opleveren voor het milieu voor de Europese industrie.

  Startdatum: 01-09-2015
  Einddatum: 31-08-2018
 • METALMORPHOSIS: Elektromagnetisch puls technologie voor hybride metaal-composiet componenten in de automobiel industrie

  De nood aan nieuwe hybride metaal-composiet componenten voor de automobiel industrie brengt grote uitdagingen met zich mee betreffende verbindingen tussen verschillende materiaaltypes. Dit is de drijfveer achter het MetalMorphosis onderzoeksproject, dat 2,5 jaar gelopen heeft aan het Belgisch Instituut voor Lastechniek, in samenwerking met acht Europese partners.

  Startdatum: 01-09-2013
  Einddatum: 28-02-2016
 • SOUDIMMA: Elektromagnetisch puls lassen

  Het onderzoekscentrum van het BIL heeft deze zeer innovatie lastechniek onderzocht en de potentiële voordelen ervan aangetoond voor de industrie. Dit procedé laat immers toe een hele range van materialen te verbinden op een snellere, foutloze en dus een meer kostengunstige manier.

  Startdatum: 01-07-2009
  Einddatum: 30-06-2011
 • Verbinden van multi-materialen

  Producten van de toekomst zullen het juiste materiaal op de juiste plaats hebben, en de verbinding is hierbij een zeer kritisch onderdeel. Voor constructeurs uit de transportsector, machinebouw, consumenten- en bouwproducten kunnen unieke producten – in performantie, gewicht of functionaliteit – enkel maar gerealiseerd worden door een optimaal ontwerp te koppelen aan een doorgedreven productietechniek.

  Startdatum: 01-11-2016
  Einddatum: 31-10-2018