Onderzoeksprojecten


  • HYBRISONIC: Ultrasonic supported processing of hybrid materials

    Metaal-composiet sandwichpanelen bestaan uit twee dunne, massieve metalen platen waartussen onder hoge druk een kunststof (bv. polyetheen) is verlijmd. De metaalplaten vormen daardoor samen met het kunststof een soort sandwich, waardoor ze ook wel metaal sandwichplaten worden genoemd. Verschillende soorten metalen worden hiervoor gebruikt; voornamelijk aluminium, maar ook roestvast staal, gelakt staal, messing, titaan enz.

    Het oppervlak van aluminium sandwichplaten is uitermate vlak, corrosievrij en heeft een lage uitzettingscoëfficiënt. De stevige aluminium sandwichplaten combineren deze eigenschappen met een uitstekende bedrukbaarheid met inkt. Hierdoor zijn ze bij uitstek geschikt voor stijlvolle toepassingen zoals reclamezuilen, standenbouw, reclameborden en displays.

    Startdatum: 01-04-2019
    Einddatum: 01-04-2021
  • INNOJOIN: Verbinden van ongelijksoortige materialen in plaatvorm

    Het INNOJOIN project geeft inzicht in nieuwe moderne verbindingstechnologieën voor het verbinden van ongelijksoortige materialen in plaatvorm en stelt bedrijven in staat om de geschikte verbindingstechnologie voor hun product te identificeren. Tijdens het project werden ook een aantal representatieve cases uitgewerkt, op basis van de inbreng van de deelnemende bedrijven.

    Startdatum: 01-03-2014
    Einddatum: 30-06-2016
  • LightBEE : Development of Lightweight Battery Carriers for EV Energy Units

    Het doel van het onderzoeksproject "LightBEE" is de ontwikkeling van een reeks nieuwe batterijcomponenten voor de transportindustrie met een hoge toegevoegde waarde, gebruikmakend van innovatieve verbindingstechnologieën. Daarom zal systematische en betrouwbare kennis worden gegenereerd over de toepasbaarheid van veelbelovende nieuwe verbindingsprocessen voor de fabricage van batterijmodules, dragers en subcomponenten. De geoptimaliseerde batterijcomponenten moeten lichter zijn, betere veiligheidseigenschappen hebben en goedkoper en milieuvriendelijker worden geproduceerd.

    Startdatum: 01-05-2020
    Einddatum: 30-11-2022
  • SOUNDWELD: Kwaliteitscontrole van lassen door akoestische emissie

    Akoestische emissie is een NDO techniek, waarbij er gebruik gemaakt wordt van de geluiden dat door een materiaal of proces worden geproduceerd. Om de mogelijkheden van deze techniek in kaart te brengen heeft het BIL een onderzoeksproject opgestart. Het doel is het evalueren van deze techniek voor verschillende lasprocessen. Daarnaast zullen er industriële cases ontwikkeld worden om het potentieel van de techniek aan te tonen.

    Startdatum: 01-03-2018
    Einddatum: 01-03-2020
  • Wrijvingspuntlassen van aluminiumlegeringen : Lasbaarheid en mechanische eigenschappen

    Onderzoek naar nieuwe lastechniek voor het lassen van aluminium

    Het Belgisch Instituut voor Lastechniek voert een onderzoeksproject uit omtrent een nieuwe puntlastechniek, nl. het wrijvingspuntlassen. Hierbij wordt de verbinding tot stand gebracht via wrijving. Deze lastechniek is uitermate geschikt voor het lassen van aluminium, en biedt een oplossing voor de moeilijkheden waarmee het weerstandpuntlassen van deze materialen kampt, zoals de elektrodeslijtage en standtijd.

    Startdatum: 01-12-2017
    Einddatum: 31-01-2020