CORONA: nabehandeling van roestvast staal (RVS) na het lassen

Laatst gewijzigd: 
02-07-2021

Het CORONA-project focust op de corrosieweerstand van roestvast staal (RVS) na nabehandeling na het lassen. 

Roestvaststaal in verschillende types (vb. 304, 316L) wordt in grote mate gebruikt in chemische bedrijven, gezien de goede corrosieweerstand die deze materialen bieden. Maar, bij het lassen van RVS wordt dit materiaal lokaal tot hoge temperatuur verhit. De warmte-beïnvloede zone, die zich naast de las bevindt maar niet wordt omgesmolten, ziet temperaturen boven 1000°C. Indien zuurstof aanwezig is, zal deze onmiddellijk reageren met het metaal. Hierdoor ontstaan de zogenaamde aanloopkleuren, in het Engels ook als ‘heat tint’ omschreven.

Aanloopkleuren op RVS 316.

 

Uit onderzoek is gebleken dat aanloopkleuren de corrosieweerstand drastisch kunnen verlagen. Het is bijgevolg aangewezen om de aanloopkleuren te verwijderen. Tot op heden is de beste methode het beitsen met agressieve chemicaliën zoals waterstoffluorzuur (HF) en salpeterzuur (HNO3). Na de behandeling met deze chemische producten is de corrosieweerstand gelijkaardig aan deze van het basismateriaal.

Voor zowel installatiebedrijven als gebruikers van dergelijke installaties betekent het gebruik van HF en HNO3 echter veiligheids- en gezondheidsrisico’s.

Verschillende alternatieve nabehandelingstechnieken zijn nochtans beschikbaar op de markt, zoals bijvoorbeeld elektrochemisch beitsen met citroenzuur of fosforzuur, laserreinigen of mechanisch reinigen. Van deze technieken is er onvoldoende (onafhankelijke) informatie over de verbetering van de corrosieweerstand van de gelaste zone na de behandeling.

Doel van het project

Het doel is om tot een ranking te komen van meest geschikte reinigingstechnieken, voor specifieke toepassingen.

Belang van dit onderzoek voor metaalverwerkende (las)bedrijven:

  • Afhankelijk van de toepassing kan de beste nabehandeling gekozen worden > optimalisatie van middelen
  • Werkprocedures kunnen aangepast worden indien minder schadelijke chemicaliën moeten gebruikt worden na het lassen > verlaging van veiligheids- en gezondheidsrisico’s.

Belang van dit onderzoek voor chemische bedrijven:   

  • Bij het specifiëren van laswerken kunnen alternatieve nabehandelingstechnieken toegelaten worden > verlaging van veiligheids- en gezondheidsrisico’s.
  • Indien reinigen geen grote toegevoegde waarde betekent voor sommige minder corrosieve omstandigheden > vermijden van reinigingsstap

Resultaten

De geselecteerde behandelingen omvatten:

  • Geen reiniging (als referentie)
  • Beitsen met pasta (product met HNO3 en HF)
  • Elektrochemisch reinigen met fosforzuur
  • Elektrochemisch reinigen met neutrale oplossing
  • Laserreiniging
  • Borstelen na afkoelen van het RVS
  • Borstelen tijdens afkoelen, bij een temperatuur van 40-50°C (‘warmborstelen’)
  • Specifieke oppervlakteconditioneringstechniek (Sublimotion®)

Voorbeelden van testmonsters na behandeling worden getoond in de onderstaande figuur.

Voorbeelden van testmonsters na behandeling

 

Verschillende korte corrosieproeven worden uitgetest, waaronder zoutneveltest en putcorrosieproef. Naast korte corrosieproeven worden ook langlopende testen uitgevoerd in diverse atmosferische corrosiecategorieën en in diverse vloeistoffen (gedemineraliseerd water, stadswater en kunstmatig zeewater).

In de komende periode worden nog studiedagen en demonstraties georganiseerd. Meer informatie zal binnenkort worden beschikbaar gemaakt.