Wire and Arc Additive Manufacturing (WAAM)

print icon

 

Wire and Arc Additive Manufacturing (afkorting: WAAM) is een vorm van 3D opbouw voor metalen onderdelen. Deze techniek maakt gebruik van een (standaard) lasrobot met lasdraad.  Deze lasrobots kunnen 1 of meerdere kilo's materiaal per uur lassen wat toelaat om grotere stukken (tot ongeveer 2x2m) kostenefficiënter én sneller te gaan produceren dan met andere additive manufacturing technieken (meestal op basis van poeder). 

 

In buitenlandse onderzoekscentra zijn al heel wat interessante resultaten geboekt met deze technologie. Bijvoorbeeld in het printen van reserveonderdelen voor offshore, maritieme toepassingen, ruimte- en luchtvaart, prototypes, herstellingen, alternatief voor gietstukken ...

Het is onze betrachting, door een praktijkgericht onderzoek, deze kennis ook in Vlaanderen op te bouwen. Dit doen we door de competenties van het Belgisch Instituut voor Lastechniek (BIL) te koppelen aan de kennis rond metaal 3D printen bij VIVES Hogeschool, en de onderzoeksgroep lastechniek aan de KU Leuven.

Typische schematische voorstelling van een WAAM proces

 

Aan de hand van een aantal concrete cases zullen we deelnemende bedrijven inzicht verschaffen over de mogelijkheden van deze technologie en hen de kennis aanreiken om er zelf mee aan de slag te gaan. 

Doordat WAAM  gebruik maakt van standaard lasrobots (bijv halfautomaat), kan dit proces een mogelijkheid bieden om bestaande investeringen in lasrobots beter te laten renderen. De overcapaciteit die nu in vele bedrijven bestaat, kan verder worden benut door op momenten dat de robots anders stilstaan (vb nacht/ weekend) deze aan te wenden voor 3D laswerk.

Door deelname aan het collectieve project krijgt u inzicht in de  randvoorwaarden, technische en financiële aspecten van deze techniek.

We zijn hiervoor op zoek naar verschillende bedrijven:

  • Leveranciers/ fabrikanten van lasrobots en systeemintegratoren

  • Software ontwikkelaars (CAD/CAM, prijsberekening, ...)

  • Bedrijven die mogelijkse toepassingen hebben voor de onderdelen geproduceerd met WAAM.

  • Bedrijven die componenten maken waar veel frees- of verspaanwerk aan is en waar WAAM minder nabewerkingen vereist.

  • Bedrijven die lasrobots inzetten in hun productieproces  en geïnteresseerd zijn naar gebruik van WAAM op hun machinepark.

  • Ontwerpbureaus die meer willen te weten komen over de mogelijkheden ivm het ontwerpen van WAAM stukken.

 

http://waammat.com/about/demo-parts/@@images/9c3796ef-0a80-4e0d-b5ec-ab35875db64f.jpegHierbij gelden dezelfde drivers als bij andere additief geproduceerde onderdelen:

●     Unieke stukken (customisatie) of kleine series

●     Complexere (interne) geometrie - Combinatie van functies

●     Gewichtsbesparing

●     Multi materialen

 

De stukken die mbv WAAM worden geproduceerd zijn qua oppervlak vrij grof vormgegeven metalen onderdelen (cfr zandgietwerk). De minimale wanddikte (breedte) voor WAAM halfautomaat is ongeveer 4 mm.

 

Heeft u interesse?

Vul dan dit formulier in 

 

Bij interesse contacteer:

Tim Claeys (VIVES): tim.claeys@vives.be - 0478/927678

Fleur Maas (BIL): fleur.maas@bil-ibs.be  - 09/2921402

Patrick Vanrymenant (KUL): patrick.vanrymenant@kuleuven.be - 0495/221689

Meer info? Contacteer:

 
Foto van contactpersoon

ir. Fleur Maas, IWE
Directeur

+32 (0)9 292 14 02

+32 (0)473 69 53 80

 
  • SHARE
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

 

 

 

Geïnteresseerde bedrijven kunnen nog steeds aansluiten.