SOUNDWELD: Kwaliteitscontrole van lassen door akoestische emissie

print icon

Het Belgisch Instituut voor Lastechniek zal op 1 maart 2018 een collectief onderzoek starten naar een nieuwe niet-destructieve onderzoeksmethode voor lasverbindingen.

Doel en belang

Akoestische emissie (AE) is een NDO techniek, waarbij er gebruik gemaakt wordt van de geluiden dat door een materiaal of proces worden geproduceerd. Het doel is om de mogelijkheden van deze techniek in kaart te brengen, te evalueren en aan de praktijk te toetsen, en dit voor verschillende lasprocessen. Daarnaast zullen er industriële cases ontwikkeld worden om het potentieel van de techniek aan te tonen.

Akoestische emissie

Het belangrijkste kenmerk van de techniek van akoestische emissie, in tegenstelling tot andere niet-destructieve testmethoden, is dat de gegevens real-time zijn; zodat de oorzaken van lasfouten sneller en effectiever kunnen bepaald worden.

De brede toepassing van deze techniek wordt geïllustreerd door voorbeelden van de controle van onderpoederdek-, TIG-, weerstandpuntlassen, FSW, laser, ....

Akoestische emissie kan gebruikt worden om defecte lassen te detecteren en kan bij benadering de omvang van de defecten bepalen. Bij sommige processen zoals het puntlassen, is het ook mogelijk om de sterkte van de verbinding te bepalen.

 

Voordelen van deze techniek

 • Goedkopere en snellere NDO-controle van lasverbinden
 • Lagere kost voor het optimaliseren van lasparameters of het bepalen van het parametervenster
 • Real time systeem: vroege en snelle detectie van lasfouten mogelijk
 • Minder destructieve beproeving noodzakelijk

Deelnemen

Ook úw input is belangrijk, geïnteresseerd om deel te nemen?

Bent u van mening dat deze techniek een aanwinst kan betekenen voor de Vlaamse industrie, of zou kunnen toegepast worden op materialen of producten in uw bedrijf, deel dan uw visie en help ons de nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden in kaart te brengen door ons het interesseformulier terug te bezorgen of door uw gegevens in te vullen op deze pagina.

Ook als u de verdere evolutie van deze techniek wil opvolgen (zonder dat er een onmiddellijke toepassing is in uw bedrijf) kan u intekenen voor dit project.

Voordelen voor deelnemende bedrijven

De geregistreerde bedrijven zullen de techniek leren kennen in al zijn facetten, en kunnen de nieuwe ontwikkelingen opvolgen die de toepasbaarheid van het proces zullen vergroten. Daarenboven kunnen ze het project ook sturen, bv. wat betreft de keuze van materialen, demonstratiestukken, beproeving, enz., en kunnen bovendien hun eigen case-study inbrengen in het project (m.a.w. hun stukken gelast en beproefd).
Om de 6 maanden wordt er een infonamiddag georganiseerd waar de resultaten gepresenteerd worden.
Enkel geregistreerde bedrijven hebben recht op de verslagen en resultaten van het onderzoek (door Vlaio contractueel zo vastgelegd).

Praktisch verloop van het project

Meer info? Contacteer:

 
Foto van contactpersoon

dr. ir. Koen Faes
EWE

+32 (0)9 292 14 03

 
 • SHARE
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn

 

 

 

Geïnteresseerde bedrijven kunnen nog steeds aansluiten.

Kick-off meeting

De kick-off meeting vindt plaats op 5 juni 2018 (14u00 - 17u30)

Locatie:

KU Leuven – Campus De Nayer

Jan de Nayerlaan 5
2860 Sint-Katelijne-Waver

Programma:
 • Welkom
 • Voorstelling van de inhoud van het project
 • Overzicht van de beschikbare literatuur
 • Demo van akoestische emissie (Mistras)

 

Aanwezigheid bevestigen per mail aan koen.faes@bil-ibs.be
(uiterlijk 01/06/2018)