Efficiënt produceren via kaliber-arm lassen

print icon

Efficiënt produceren via kaliber-arm lassen

Het BIL en de KULeuven (Technologiecampus De Nayer Sint-Katelijne-Waver) willen een onderzoeksproject opstarten om een methode te ontwikkelen waardoor het gebruik van lasmallen verminderd of zelfs vermeden kan worden. Dit kan mogelijk gemaakt worden door het genereren van praktisch bruikbare kennis voor het voorspellen en verminderen van krimp en vervorming van gelaste constructies, door rekening te houden met het lasproces, de te lassen materialen, de plaatdiktes, de lasnaadvoorbereiding, de lasvolgorde, de optimale lasparameters, enz.

Lasprocessen met een lage warmte-inbreng

Voor het verminderen van krimp en vervorming zal er ook gedacht worden aan het gebruik van lasprocessen met een lage warmte-inbreng (de zogenaamde “koude” lasprocessen). Dit kan gerealiseerd worden met de MAG-processen waarbij de warmte-inbreng beperkt wordt door het boogvermogen bijzonder laag te houden, maar dit resultaat kan uiteraard ook verkregen worden door net processen met een zeer hoge energiedichtheid aan te wenden in combinatie met een veel hogere lassnelheid, wat uiteraard de produktietijd ten goede komt.

Geautomatiseerde lasmallen

Het gebruik van geautomatiseerde lasmallen of grotere mallen die de gehele structuur kunnen vastklemmen zijn mogelijkheden om het fabricageproces aanzienlijk te versnellen.

Eindige-elementen simulaties

Deze praktische kennis zal ondersteund worden door eindige-elementen simulaties, specifiek toegewijd aan het berekenen van krimp en vervormingen tijdens en na het lassen.

Doel

Finaal zal er een ‘best practice guide’ en een tool aanreikt worden aan de industrie waarmee vervorming en krimp nauwkeuriger kan voorspeld worden en ook zoveel mogelijk beperkt kan worden. Ook het ontwikkelen van eenvoudige en instelbare aanslagen en klemmen om meer afstel-flexibiliteit in het basisontwerp van een lasmal te brengen moet hieruit resulteren.

Waarom deelnemen ?

Via deze slimme productiemethode zal het aantal lasmallen kunnen verminderd worden of zullen ze sneller aangepast kunnen worden. Dit maakt de tijd nodig voor het omschakelen van het ene naar het andere product korter, en dus de productielijn efficiënter. Dankzij de aangepaste methode zal de reproduceerbaarheid, kwaliteit en maatnauwkeurigheid van de producten verhogen waardoor er minder uitval is en minder corrigerende acties nodig zullen zijn. Minder uitval betekent ook minder grondstoffenaankoop en minder schrootproductie. Aanpassingen van de werkpost zullen ook leiden naar een verbetering van de gebruiksvriendelijkheid en ergonomie.

Stap mee in collectief onderzoek !

Het BIL zal samen met de KULeuven bij voldoende industriële interesse een praktijkgericht onderzoeksproject opstarten rond dit thema. Theoretische en praktijkgerichte kennis zullen hiervoor opgebouwd worden. Daarnaast zullen er industriële cases ontwikkeld worden om de nieuwe werkmethodes te valideren en te toetsen aan de realiteit.

Om dit project verder uit te werken, is de inbreng van de industrie noodzakelijk. Bedrijven die interesse hebben om deel te nemen aan dit onderzoeksproject kunnen contact opnemen met het Belgisch Instituut voor Lastechniek of KULeuven.
Contact :

 

Meer info? Contacteer:

 
Foto van contactpersoon

dr. ir. Koen Faes
EWE

+32 (0)9 292 14 03

 
  • SHARE
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn